grafik gerak

21 Oktober, 2013

Cara Mengatasi Kesedihan

Jangan sangka orang yang sentiasa SENYUM dan KETAWA tu orang yang sentiasa bahagia. Hakikatnya,kebanyakkan daripada mereka akan tersenyum dan ketawa untuk menghilangkan rasa kesedihan selain itu juga untuk menghasilkan aura positive dalam diri mereka agar sentiasa kuat dan tabah menghadapi ujian Allah s.w.t.

Mari lihat cara-cara orang yang bersedih menghilangkan kesedihan...

contohnya 1:
Apabila seseorang itu dalam kesedihan dia akan melihat dan merenung wajah IBUnya lalu tersenyum..ada sesetengah orang dia akan mengusik IBUnya hingga menimbulkan perasaan pelik IBU terhadap dirinya, jika IBUnya marah dia akan tersenyum dan terus memeluk IBUnya sambil ketawa.


contoh 2:
Apabila seseorang itu di dalam kesedihan dia akan lebih banyak mengadu kepada ALLAH S.W.T. dan sekiranya dia menagis, dia akan menangis dengan keinsafan. Tambahan lagi dia akan memperbanyakkan mengaji dan membaca buku berkaitan hal2 agama sebagai amalan dan memperbaiki diri.


contohnya 3:
Jika seseorang tu bukanlah jenis suka hangout ,tetapi bila dia berasa sedih dia akan cuba mengembirakan hatinya dengan bersama kawan-kawannya. Seandainya perasaan sedih itu terlalu membebankan, dia cuba akan menceritakan masaalahnya kepada salah seorang teman yang dipercayainya untuk memperoleh nasihat dan sebagai tempat mengadu. Begitulah pentingnya kawan kepada diri sesorang.


contoh 3:
Apabila berada di dalam kesedihan seseorang itu akan mencari sesuatu perkara yang dapat memberikannya ketenagan..seperti melihat pantai, hutan dan haiwan. Dengan tu dia akan  berfikir dan muhasabah dirinya untuk memperoleh keinsafan.


contoh 4:
Sekiranya seseorang itu sedang bersedih, dia akan berusaha mengembirakan hatinya dengan pergi ke shoping kompleks. Jika tidak membeli dengan cuci mata pun mampu mengembirakan hati. Selain itu dia juga akan cuci mata dengan mengenali dan mempelajari ragam manusia. Melalui cara ini juga akan membuat renungan mengenai dirinya dan membuat muhasabah diri.


contoh 5:
Apabila seseorang itu sedang berasa sedih, dia akan cuba menghilangkan kesedihan dengan mengambil jumlah makanan yang banyak. Selalunya orang itu akan mengambil makanan yang mengandungi jumlah kolestrol yang tinggi. Ini akan mengakibatkan peratus untuk lebihan berat badan adalah tinggi dan sekiranya dia besedih untuk jangka masa yang panjang seseorang itu mampu mengalami masalah kegemukkan.


contoh 6:
Jika seseorang itu dalam kesedihan dia akan berusahan untuk menbusykan diri, hal ini kerana dia tidak mahu memirikan sesuatu perkara yang tidak memberikan faedah, bagi dirinya kesedihan hanya mampu memberi aura negative di mana ia melemahkan jiwa dan semangat.



contoh 7:
Apabila seseorang itu di dalam kesedihan dia juga cenderung untuk berkongsi dengan haiwan peliharaannya. Ada orang akan meluahkan perasaan sedih terhadap kucing atau ikan peliharaanya. Jika kucing menjadi sasaran, dia akan memeluk erat kucing tersebut sambil menceritakan kesedihan. Jika ikan menjadi sasaran, hal ini bergantung kepada saiz aquarium ikan..seandainya saiz aquarium adalah kecil dia akan memegang bekas tersebut dan sekiranya saiz adalah besar dia akan melepekkan pipinya di cermin aquarium tersebut, sambil bercerita.


contoh 8:
Mereka yang dalam keadaan sedih juga akan mengelurkan air mata
sebagai salah satu cara untuk mengadu pada diri disamping mampu membina semula kekuatan yang telah hilang.



contoh 9:
Selain itu besar kemungkinan juga orang yang bersedih akan mengadu pada bantal peluk, tedy bear, gambar atau mungkin dia akan memukul bantal atau tedy bear sebagai tempat melepaskan geram.


contoh 10:
Terdapat juga seseorang yang berada di dalam kesedihan akan cenderung untuk aktif menonton cerita-cerita lawak dan terdapat juga orang yang lebih gemar untuk bermain game sebagai tempat untuk melepaskan perasaan sedih.


contoh yang terakhir adalah:
Seandainya seseorang itu di dalam kesedihan dia akan update status FB, Twitter, atau Tagged dengan berharap ada seseorang yang prihatin akan like dan komen untuk bertanyakan apa yang dialami.



Jadi, anda adalah diantara yang mana jika berada di dalam situasi ini??
Kalau Cikin, memang semua lah..hihihi..

17 Oktober, 2013

Leisure Time

Oleh kerana off day dan tak pergi keluar juga tak ada orang yang pelawa untuk bawa keluar, so Cikin melangok jelah dalam rumah first tu wat lah aktiviti mengemas rumah, luar dan dalam then Cikin memasak tok makan tengaharai.

Sambil-sambil makan Cikin mengadap Tv siaran tv3 Wanita Hari ini.. Thniah untuk Raja Azmi kerana telah melansungkan perkahwinan bersama pasangannya Mohd Eddie Ghazali semoga dipanjangkan usia perkahwianan kamu berdua, Insyaallah, Amiin...

Cantik sangat..

Yang tak sangkanya bila pasangan ini mempunyai panggilan manja tersendiri..(sama macam Cikin lah hehe..)
Raja Azmi vs Mohd Eddie (Deer vs Bear)  Cikin????
Cikin vs Cik Abang (Pendek & Tonjang) kalau mak pula panggil kami berdua (ziraffah vs kancil) tergelak sendiri sambil menonton..teringat pula waktu keluar berdasa cik abang, lama dah tak jumpa..

So lepas berangan sekejap Cikin pun pergi menunaikan tiang agama then, mengadap si Lappy...search lah social network FB & Twitter sambil- membaca info kesihatan, tentang kuda, baca entry blogger dan kepenatan akhirnya tertidur.

Alhamdulillah..Cikin tidur lelap tak lama..

Dek kerana dah terlalu bosan Cikin pon plan nak keluar merayap mengelilingi Eagle.. so, ini lah hasilnya..

Tengok orang memancing.. katanya tiap kali memancing kalau dapat belut ini, kite cuma kene putuskan tali pancing tak yah susah-susah nk cabut mata kail sebab belut nie tau cara nak lepaskan diri dari mata kail..

Pemandangan pantai,seronok bila dapat melihat keindahan ciptaan Allah S.W.T, rasa tenang dan nyaman.
bila dah berada di pantai Cikin tak pernah rasa bosan malahan Cikin rasa nak habiskan sepanjang masa di pantai, dapat relaxkan diri.


Selepas bersiar-siar di pantai Cikin pergi ke stable & paddock melawat kuda-kuda yang ada..


ini Sunshine Orange & Welth, dua ekor kuda nie sentiasa nak bersama, kalau nak keluar ke paddock  sentiasa nak bersama, jika salah seekor tak keluar yang seekor lagi pasti mengamuk..hehe haiwan pun ada perasaan kawan..couple lah katakan.

ala kesiannya dia!!! yang ini pula namanya Star, suka dok sendiri..
sedih aje muka dia, sebenarnya dia nak minta simpati, Star nak Cikin tunggang dan bawa dia keluar jalan-jalan...Kuda pon tau juga boring kalau asyik menghadap benda yang sama je tiap masa bukan manusia aje..
Maaf ye, tak dapat lah Star, kamu tak di benarkan untuk keluar..

Sambil perhati kuda, datang guest bersama anak-anaknya, lincah dan petah berkata-kata.
Bangga Cikin melihat dua orang budak nie, kecil-kecil dah pandai speaking London..
asuhan.."Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya"
Nasib baik Star pandai melayan budak kecil, kalau lah Star tak suka budak pasti dah di gigit..apa-apa pun Star nie pandai juga melatah, kalau di cucuk pasti dia nak menggigit..hehe


Tetibe.....Star buat perangai..jeng, jeng...

eah apa Star buat?????

owh..baru Cikin tau, sebenarnya Star sedang menggaru pungkoknya yang gatal lah...hihi kelakar..

So sepanjang Off Day itulah aktiviti Cikin..

15 Oktober, 2013

Selamat Menyambut Aidil Adha




Sebut raya semua kata Hooray !

Lembu , kerbau say no way .

Ayam , itik start run away .

Aidil Adha is on the way..


Salam Aidiladha semua. Selamat beribadah qurban dan selamat menunaikan ibadah haji kepada mereka yang berada di Tanah Haram. InsyaAllah semoga amalan kita semua diterima sepenuhnya. Aminn..


Eh awal bangun? Tak sabar-sabar nak pergi sembahyang sunat aidiladha lah tu. Lepas tu continue ikot ayah ke operasi penyembelihan korban. Pengalaman setahun sekali, walaupun tak reti memotong tengok pun dah terasa puas..


Bagitulah Cikin dan adik lelaki ketika Aidil Adha..tapi kali nie, bangun pagi..

Mak!! Cikin tak dapat tengok binatang korban..tak dapat tengok orang sembelih lembu kambing..tak dapat cucuk daging untuk buat sate..tak dapat rasa sup kaki lembu yang ayah masak..

sebabnya..Cikin tak dapat cuti..Cikin kene kerja...

abang sayang pulak bagi text : "esok balik raya tak..kalau balik nak abang hantar tak? esok abang nak pergi johor"
(baiknya hati abang kite nak tolong hantarkan, tapi....)

Cikin :  lebih 10 kali baca text abang, hati bagaikan kaca yang retak 1000 menanti berderai...
(nak balik, tapi tak dapat lah abang..)


Terdengar takbir, hati ikhlas bibir mengukir senyuman
tak pelah, dugaan dan ujian untuk kali ini, Allah menyayangi diriku..
Insyaallah jika dipanjangkan usia dapat berjumpa dengan Aidil Adha yang akan datang..
dapat juga tengok binatang korban, cucuk daging sate dan makan sup kaki lembu masakan ayah..
insyaallah juga jika ada rezki dapat lah melakukan ibadah korban..