grafik gerak

15 Februari, 2013

Puteh my ChayunkkkCeteka siapa saya..
Sayalah Si Puteh..

Nielah Puteh, kucing kesayangan Cikin dan keluarga, Puteh di sayanggi sebab dia mendengar kata, manja dan memerlukan kasih sayang. Puncanya, Puteh ada adik kembar nama nya Hitam a.k.a Tam, tapi waktu usianya 4minggu dia mati akibat dilanggar oleh kereta abang ipar ku tanpa sengaja, sejak tu Mak Cikin mula sayang pada kucing iaitu Puteh.

Waktu kecil dan mempunyai saudara kembar, Puteh merupakan seekor kucing yang lasak, suka bermain, lincah dan garang tetapi sejak kematian saudaranya dia menjadi pendiam dan menyendiri akibat dari tulah Mak mula menyayangi Puteh seolah-olah Puteh tu ibarat budak kecik. Dibelai, di xlupa diberi makan dan diberi nama. 

Waktu Cikin Pulang dari U, Cikin makin kerap menggelarkanya Puteh hingga dia tau nama dia Puteh dan bila Cikin dan mak yang memanggil dia akan segera berlari kearah kiteorang, tapi bila yang lain panggil dia buat pekak aje haha menyahut pun tidak.

Ayah Cikin selalu perli Puteh lagi-lagi bila Cikin ada di rumah, Ayah kata "gemok la kau kalau Ikin ada, ikin balik sana nanti padan muka", walaupun pada mulanya ayah garang pada Puteh tapi lama kelamaan ayah pon makin sayang Puteh sungguh pun tak dipamerkan dengan perbuatan secara lansung. Ayah sediakan bekas makan Puteh, dan tak halau Puteh bila Puteh masuk bilik ayah. (Puteh masuk pon sebab Cikin ada dalam bilik bersama mak, hehehe).Puteh pernah sakit dan kiteorang fikir Puteh akan mati seminggu sebelum raya, puas Cikin menangis sebab dia nanti Cikin takada kawan yang nak diusik n buat luah perasaan. Alhamdulillah Puteh pulang ke rumah 10 hari selepas hari raya 2012. Sebelum tu, waktu Puteh sakit Cikin minta abang ipar bawa Puteh ke klinik haiwan tapi tak sempat bawa Puteh dah meronta-ronta didalam kereta mengakibatkan kiteorang terpaksa meninggalkan dia di Air Hitam. Waktu tu kiteorang berserah je, kalau puteh selamat dia akan pulang semula. Selepas berhari-hari berlalu Puteh pulang semula ke rumah dengan keadaan comot, gembira dan kelakar sangat tengok Puteh waktu tu dengan keadaan comot. Cikin beri dia makan sepuas-puasnya dan kemudia dia naik ke katil Cikin dan tidur sepuas-puasnya.


Kini Puteh dah berusia 3 tahun, Cikin harap Puteh akan sihat sentiasa. Puteh nie ada sikap pelik, dia kuat melatah, takut pada anak & bapak kucing, tidak pandai bergaduh, tak boleh makan ikan bilis, udang, sotong, sardin tapi reti makan aiskrim, kek, biskut selain tu juga dia suka bermain di kubur kawasan rumah kiteorang, kalau di panggil balik cepat-cepat dia balik. Kalau ikotkan Puteh seekor kucing yang penyabar tapi garang. Bila orang usik dia tak melawan hingga dia betul-betul marah baru dia melawan. Pernah sekali Cikin usik dia tapi yang jadi sasaran kain pelekat ayah yang di gigit dia, nasibaik ayah tak kisah.hihihiii

Tiada ulasan:

Catat Ulasan