grafik gerak

24 Disember, 2013

Kisah Pelajar



Di Perpustakaan Seorang pemuda lalu menanyakan sesuatu kepada si gadis yg sedang duduk di sebuah meja

Pemuda :"Hi, bolehkah saya duduk di sebelah awak?"

Gadis tersebut lalu menjawab dengan suara yg nyaring: " MAAF SAYA BUKAN PEREMPUAN MURAHAN YG AKAN TIDUR DENGAN AWAK MALAM NI!!"

Lalu semua mata yg ada di perpustakaan tersebut tertumpu dan menjeling pada pemuda itu.

Beberapa minit kemudian, gadis itu lalu berjalan kearah pemuda itu sambil berkata: "saya seorang pelajar psychology dan sy tahu apa yg seorang lelaki sedang fikirkan, awak mesti berasa malu sekarang ni kan?"

Pemuda tersebut lalu menjawab dan menjerit sehingga boleh didengari oleh seluruh perpustakaan itu : "APA?? RM500 UNTUK TIDUR SEMALAMAN?? WOW ITU TERLALU MAHAL!!"

Ketika itu juga semua orang di perpustakaan itu kelihatan terkejut sambil berbisik sesama sendiri memandang gadis tersebut lalu permuda itu membisikan sesuatu ke arah si gadis : "Saya pula seorang pelajar undang-undang, dan saya tahu macam mana nk buatkan seseorang itu rasa bersalah."


22 Disember, 2013

Share tentang Alahan Makanan

Dewan Kosmik
  
Alahan Makanan - boleh mengundang MAUT
 Oleh: Sulastri Samsuddin
Sumber: Dewan Kosmik - September, 2004
  
 

MALAYSIA merupakan negara yang sangat kaya dengan kepelbagaian makanannya. Namun begitu, ada antara kita yang tidak dapat menikmati sepenuhnya keenakan makanan yang ada. Mengapa? Salah satu sebabnya mungkin disebabkan mereka mempunyai alahan terhadap makanan tertentu.

Kajian menunjukkan hampir 25% individu mengatakan mereka mengalami alahan pada makanan. Namun begitu, hanya 2.5% sahaja orang dewasa dan lebih kurang enam hingga lapan peratus kanak-kanak yang kebanyakannya berumur kurang enam tahun sahaja yang benar-benar  mengalaminya.   Selebihnya, hanya mengalami ketidakserasian makanan bermaksud tindak balas terhadap makanan yang tidak dikehendaki  tetapi tidak melibatkan sistem imun.

Alahan berlaku apabila sistem imun badan kita bertindak balas terhadap pro­tein tertentu dalam sesuatu makanan. Bagi seseorang yang mengalami alahan pada

makanan, pengambilan yang sedikit sekalipun dapat menyebabkan gejala seperti pembengkakan di bahagian mulut dan tekak, kesukaran bernafas, nafas berbunyi (seperti pesakit asma) atau penurunan tekanan darah secara mendadak yang dikenal sebagai kejutan anafilaksis. Malahan, kesan daripada tindak balas ini kadangkala boleh membawa maut jika tidak mendapat rawatan segera. 

Ramai yang keliru sama ada mereka mengalami alahan makanan atau ketidaksera­sian makanan. Ini disebabkan kedua-duanya menunjukkan gejala yang hampir serupa. Tetapi ketidakserasian makanan biasanya hanya memberi kesan ringan sahaja seperti rasa tidak selesa pada perut. 

Contoh yang paling biasa dalam kes ketidakserasian makanan ialah tidak toleran laktosa iaitu suatu keadaan ketiadaan enzim tertentu yang diperlukan untuk menghadamkan protein susu. Seseorang itu akan menga­lami kecairan pada najis, kembung perut dan mual selepas mengambil produk tenusu seperti susu atau keju. 

PUNCA

Semua jenis makanan mempunyai potensi untuk menyebabkan alahan, tetapi kebanyakan kes alahan hanya membabitkan beberapa bahan sahaja. Biasanya, seseorang yang mengalami alahan hanya akan bertindak balas terhadap makanan tertentu sahaja.

Sistem imun badan kita akan memberi tindak balas berlebihan terhadap protein makanan yang disebut sebagai alergen. Sejenis antibodi yang dipanggil imunoglobulin E atau IgE juga terlibat. Apabila antibodi ini bertemu dengan aler­gen tertentu di dalam makanan, la akan menyebabkan pelepasan bahan kimia tertentu yang akan bertindak di pelbagai bahagian badan terutamanya di bahagian kulit, tekak, saluran pernafasan, usus besar dan jantung sehingga menyebabkan gejala yang tidak diingini.

Kebanyakan makanan yang biasa dikaitkan dengan alahan ialah:
  • Telur
  • Susu
  • Gandum
  • Kekacang (khususnya kacang tanah)
  • Ikan, udang dan makanan laut lain
Seseorang yang mempunyai sejarah ala­han lain seperti ekzema atau asma merupakan individu yang mudah mengalami tindak balas dan biasanya akan membabitkan reaksi lebih serius. Tetapi tidak semua alahan disebabkan oleh IgE, ada juga yang membabitkan mekanisme bukan IgE.

Biasanya, individu yang alah pada salah satu daripada makanan penyebab alahan ini juga akan mendapat alahan kepada makanan yang hampir sama dengannya. Mekanisme ini dipanggil alahan silang makanan. Contohnya:
  • Seseorang yang alah pada kacang hijau tidak mustahil akan mendapat alahan kepada kacang soya dan pis.
  • Sesiapa yang alah pada gandum pula mungkin akan alah pada bijirin rai.
  • Jika alah pada susu lembu, ada kemungkinan akan alah pada susu kambing juga.
  • Ada juga individu yang alah pada debunga, mungkin akan mengalami alahan silang pada makanan seperti kacang hazel, epal hijau, pie dan badam.
TANDA DAN GEJALA

Anda mungkin akan mengalami gejala alahan sejurus selepas mengambil makanan tersebut, diikuti dengan rasa kelegaan buat seketika tetapi akan berlaku gejala ulangan dalam tempoh tiga hingga empat jam berikutnya.

Gejala alahan yang biasa dilihat ialah:
  • Gatal dan ruam pada kulit diikuti dengan pembengkakan.
  • Gatal dan bengkak pada bibir serta mulut.
  • Kejang perut.
  • Mual
  • Muntah
  • Cirit-birit
  • Gatal dan mata berair
  • Hidung berair dan tersumbat
Malahan gejala yang lebih serius yang mungkin berlaku ialah:
  • Kesukaran bernafas
  • Ketat dada
  • Rasa tercekik pada tekak
  • Pening
Kesemua tanda ini menunjukkan reaksi alahan yang serius dan boleh mengancam nyawa. Tidak balas yang teruk ini dinamakan sebagai kejutan anafilaksis. Ini biasa dilihat dalam kes alahan membabitkan kacang, ikan dan makanan laut lain, walaupun alahan sebenarnya boleh berlaku pada sebarang jenis makanan. Mereka yang mempunyai sejarah penyakit asma, alahan semasa kanak-kanak, sejarah alahan makanan yang teruk merupakan kumpulan berisiko tinggi untuk mendapat kejutan anafilaksis.
  • Tindak balas anfilaksis boleh berlaku dengan tiba-tiba atau mungkin bermula dengan gatal dan bengkak pada kulit serta tekak, kemudian semakin teruk dalam tempoh beberapa jam. Kebanyakan orang mengalami tindak balas ini sejurus selepas mengambil makanan tersebut.
RAWATAN

Sekiranya anda mengalami gejala akibat alahan makanan, segera hubungi doktor anda untuk mengetahui tentang rawatan sewajarnya. Untuk gejala yang ringan seperti gatal-gatal dan ruam pada kulit, rawatan biasa diberikan ialah ubat antihistamina seperti klorfeniramina contohnya PIRITON® dan difenhidramina contohnya BENADRYL®.

Tetapi sekiranya anda mengalami kesukaran bernafas, ketat dada, pening atau lain-lain gejala yang semakin teruk, rawatan yang lebih intensif perlu diberikan. Ini termasuklah penggunaan oksigen, adrenalina, steroid dan ubat-ubatan lain untuk membuka laluan udara dan melegakan gejala tersebut. Tindak balas anafilaksis mungkin mengancam nyawa. Kadangkala rawatan yang agresif dan lebih lama di hospital mungkin diperlukan.

PENCEGAHAN 

Kaedah yang paling selamat untuk mencegah alahan daripada berlaku ialah mengelakkan diri daripada mengambil makanan yang boleh menyebabkan alahan. Berhati-hati kerana alergen mungkin hadir dalam kebanyakan bahan dalam makanan harian kita. Oleh itu, ia boleh menjadi punca kepada kejadian alahan yang tidak dijangka. Berikut ialah langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan alahan makanan bagi individu yang pernah mengalaminya:
  • Sentiasa membaca kandungan yang terdapat dalam makanan pada label.
  • Apabila makan di luar, pastikan anda bertanya bahan digunakan dalam sajian yang hendak anda pesan.
  • Berunding dengan pakar pemakanan untuk merancang menu yang selamat kepada anda.
  • Dapatkan maklumat daripada pertubuhan seperti Food Allergy & Anaphylaxis Network yang berurusan dengan isu khusus seperti alahan makanan di www.foodallergy.org.
  • Dapatkan buku resipi khas untuk menu bebas alahan.
  • Rawatan pencegahan seperti imunote-rapi dan beberapa lagi terapi baru yang menyerang molekul IgE dalam badan masih di peringkat penyelidikan dan belum lagi disahkan dapat mencegah tindak balas alahan.
Justeru, sebagai individu atau penjaga kanak-kanak yang mempunyai masalah alahan makanan, anda haruslah bertanggungjawab untuk memilih makanan dengan berhati-hati agar kejadian alahan dapat dielakkan. Oleh itu, pendidikan, pertimbangan dan bantuan sewajarnya daripada doktor, pakar pemakanan, penyedia dan pengeluar makanan amat diperlukan. Kualiti hidup seseorang yang mengalami alahan serius mungkin dapat ditingkatkan jika sokongan seumpama ini dapat diberikan secara konsisten daripada semua pihak terbabit.           

oleh sebab artikel nie sangat berguna so Cikin share lah, lagi pun Cikin ada masalah alahan nie..hehehe

17 Disember, 2013

Terawang-awang

Terfikir..

Esok off day, but apa aktiviti yang nak dibuat?
hmm kalau dah malam nie je Cikin dah bosan sampai tak tau nak buat apa lagi kan esok.

: : Oleh kerana dah bosan dengan lagi-lagu semasa Cikin pun dengar lah lagu-lagu musim seperti lagu raya dan lagu orang kahwin.. baru terasa hilang bosan : :

Teringat- ingat pula permintaan :-

Mya : akak kita pergi KFC nak, tak pun kita pergi Dimino's..
Dayah : akak boleh tak esok kalau kita pergi klinik? saya nk amik suntikan ty*** 

Hahha Cikin tak pasti sebutan dan ejaanya yang tahunya, mana-mana staff bahagian kitchen memang wajib ambil suntikan tu sebagai langkah keselamatan. Al-maklumlah, bahagian yang menyediakan makanan di hotel.

Ika : Nanti dapat la korang rasa naik role-coaster dengan kak Ikin..hahaha kita pergi ke Pizza hut pulak eah kak, Domino's tak best.. (feeling exited) 
Mya : ala kak, Domino's!!!
Nad : akak nad kerja esok, akak kata tak cuti so nad xdalah amik cuti..tak dapat la nak ikot!
Ben : krikk krikk..untunglah dapat pergi jalan..Ben keje petang.. (sambil buat muka Ben10 yang dalam kekalahan)

**tukar lah syif** (tergelak Cikin dengan perangai diorang)

Cikin???? ayoyoo... korang mana satu nie, semua nak pergi memang tak cukup masa lah dik-dik sekalian..haha Nad kak minta maaf, tadi dah ada staff baru so akak kena lah amik off day. and one more akak nak bagi tau..sok akak tak janji dapat pergi atau tak sebab kalau akak free petang tu kita pergi ya. kalau akak tak free kita pergi lain waktu..tak kisahlah nak pergi klinik, hospital, domino's pizza hut, role coaster fun-fair..hahaa fun fair kita naik top ten tu yer.."awesome kot" 

*so adalah yang mengeluh adalah yang suka..senyum jelah yang Cikin mampu.

*diorang panggil Cikin akak sebab Cikin lah yang paling berusia diantara mereka..

(24 +01+1989=2014)

oh my, oh my.... 2014 ???

Saya sudah berusia atas 24 tahun..bagaikan tak terasa usia yang semakin meningkat hanya kerana masa banyak di habiskan untuk belajar dan belum masuk 1 tahun pun menjejak kaki di alam pekerjaan.
Kahwin?? terfikir sentiasa..krikk..krikk..krikk..krikkk


14 Disember, 2013

Live is full Wonder

walau Sesukar mana Dugaan dan Ujian yang aku hadapi,
Senyuman tetap di Bibir dan Bahagia akan menJelma Kembali



"ceria dalam duka memberi aura positive dalam diri"

13 Disember, 2013

Kami tak Gwiyomi

Setiap kali bergambar pasti tak tertinggal gaya  peace, tiga jari dan jari telunjuk di pipi dan tak sangka pula kini gaya pose yang sering Cikin buat tu di katakan gaya gwiyomi yang femous tahun 2013 nie..

Kalau kawan-kawan tengok gambar Cikin pasti mereka akan kata "nak juga tiru gwiyomi"..

Cikin suka kepada gaya tu sebelum gwiyomi femous dan tak pernah pula Cikin tahu tentang kewujudan gwiyomi sebelum tahun 2013. Apa pun gaya gwiyomi memang comei dan rentak lagunya kelakar seperti bunyi game.. "saya suke saya suke.." yang nie baru Cikin tiru ayat Mei Mei..hehehe

Bagi Cikin  peace tu means aman,serasi bersama gembira, kalau 3 jari pula sebab nampak ganjil juga ada keunikkannya dan jari telunjuk di pipi sebab Cikin tak ada lesung pipit dan nak nampak comei sikit. Apa pun bagi Cikin setiap gaya yang Cikin buat hanya untuk menampakkan perwatakan diri yang ceria dan gembira seperti kanak-kanak Ribena yang sentiasa memperoleh apa yang diingini..heheee (dah dewasa bukan kanak-kanak lagi Cikin)

Gambar nie tahun 2012 time kami pergi bersuka ria ke Padang Besar Kuala Perlis dan menyinggah ke Tasik Darul Aman Jitra Kedah.

My Best Couple..Cik Ayu, kami suka kepada pekara yang sama..
haha gaya Gwiyomi la ye...

"PEACE YOO"

12 Disember, 2013

Bubble Gergasi

Semalam punya cerita Rabu, 11/12/13 cantik kan date hari semalam..
saya suka, saya suka.. kata Mei Mei..
Al-kisah semalam Cikin bersama dua orang kawan berjimba-jimba di Port Dickson.
Dari Eagle menghala ke PD Water Front untuk Mcd, masa di Mcd tu pulak ternampak kios orang jual Belun Sabun Gergasi..ini peluang untuk bersuka ria, jangan lepaskan.. 
RM 5 untuk 2 skop sabun bubble. Try usyha-usyha orang yang jual tu mana lah tau RM 5 boleh dapat 3 skop ke..haha, tapi saje je nk mengusik.
so bila dah dapat apa yang diinginkan, terkinja-kinjalah menggayakan bubble tu dan perkara yang tidak boleh dipisahkan dari Cikin adalah bergambar..
"Ika, Nad snap gambar akak kat sini", nak sinun, nak sanan..semua tempatlah.. habis penuh memori hp dik-dik sekalian dengan gambo Cikin, nak buat macamana, hp Cikin tetiba kena Virus-Virus Cinta, gambar suma lesap..haish.masalah..






sudah habis sabun bubble kiteorang pon gerak balik, plan A nak pergi ke Pantai Cahaya Bulan, tapi terlebih sudah..ralit beborak terlepas kesana..backup plan B pergi ke pantai Teluk Kemang so ingat nak window shopping lah..tapi sampai sana..hancus sudah..semua gerai dah turun canopy..maknanya..habis..expo dah tamat.
backup plan C, Coconut Shake di Teluk Kemang..nikmatnya..tak dapat Coconut Shake Klebang, CS TK pun boleh je..


Sudah CS TK, plan seterusnya, pusing ke Batu 6, sebab..masa masih panjang minyak kereta pun masih banyak.
So window shoping di sana.. sekadar melihat je..hihi cuci matakan..

Apa-apa pun kami puas hati kerana dapat hangout & snap gambar banyak-banyak terutama gambar cikin..

09 Disember, 2013

Bored

Today I had to do overtime, be a watchman at the photoshop.
Well, I think this is a good time if I spend time with family and friends.
I can play wrestling and boating paper at drain in front of the house with children or plying hide and seek.
If with friends, i can hang out and gossip, convoy for picnics or shopping.

03 Disember, 2013

Happy Ending : Convocation & New Nephew




Enter UUM : 28th June 2009
Exist UUM : October 2012
Convocation  UUM : 30th November 2013

Alhamdulillah, praise to Allah S.W.T, after 3 year, i am Officially Graduated Bachelor Public Management from Universiti Utara Malaysia. 
Thank to my mom & dad because they always with me from the first step until the last step me in UUM.
They are always support me and be my inspiration.
Thanks mom's & dad's for a bouquet of daisy.
i will never forget the story before i get the flower
i am so sorry because make mom's & dad's tired only for a studio photo.
but its okay right, you two make me proud because along the way we walk to go to studio photo mom's & dad's never grumbling and also want to take a couple photo together with out i'am ask.
the distance its to far for you two and make tired but it not be disappointed me as long as you two happy walk together.
thanks mom's because persuade dad's to buy me a bucket of flower that mom's choice.
you two make me touch, i wanna cried but its okay because your daughter is a courageous and strong person.
if i did'not get a bucket flower its still okay because you two more valuable than other.
Thanks also to my brother in law because willing to be a driver from Ayer Hitam to Sintok, my sister and my nephew for waiting me in outside the hall with the hot of sun.
you all's make me proud..
thank you very much..

Love Mom's & Dad's


pandang sini cikin tangkapkan gambar, senyum jangan bekerut muka
aizat :"anas ar tin ane nak nyum"
aiman : "wei anas ar, xyeh"


meet by chance, i am able to captures memorable with three friends
 & in the end
as our promise, we're meet at D'Mas at 5pm. this time for Photo shoot
Sahabat & me..

happy with photo shoot & we're sporting & also for the photographer.. 

On our way to go back from north to south, at 4.45am my brother have text me & telling that her wife save delivered a healthy baby boy.

01 december 2013 at 04.00am
along the way to back home, we got a news that my sister in law has save to birth a baby boy.
we're so happy and the baby is healthy..


baby first day





welcome to our family...Muhammad Iman Darwish

21 Oktober, 2013

Cara Mengatasi Kesedihan

Jangan sangka orang yang sentiasa SENYUM dan KETAWA tu orang yang sentiasa bahagia. Hakikatnya,kebanyakkan daripada mereka akan tersenyum dan ketawa untuk menghilangkan rasa kesedihan selain itu juga untuk menghasilkan aura positive dalam diri mereka agar sentiasa kuat dan tabah menghadapi ujian Allah s.w.t.

Mari lihat cara-cara orang yang bersedih menghilangkan kesedihan...

contohnya 1:
Apabila seseorang itu dalam kesedihan dia akan melihat dan merenung wajah IBUnya lalu tersenyum..ada sesetengah orang dia akan mengusik IBUnya hingga menimbulkan perasaan pelik IBU terhadap dirinya, jika IBUnya marah dia akan tersenyum dan terus memeluk IBUnya sambil ketawa.


contoh 2:
Apabila seseorang itu di dalam kesedihan dia akan lebih banyak mengadu kepada ALLAH S.W.T. dan sekiranya dia menagis, dia akan menangis dengan keinsafan. Tambahan lagi dia akan memperbanyakkan mengaji dan membaca buku berkaitan hal2 agama sebagai amalan dan memperbaiki diri.


contohnya 3:
Jika seseorang tu bukanlah jenis suka hangout ,tetapi bila dia berasa sedih dia akan cuba mengembirakan hatinya dengan bersama kawan-kawannya. Seandainya perasaan sedih itu terlalu membebankan, dia cuba akan menceritakan masaalahnya kepada salah seorang teman yang dipercayainya untuk memperoleh nasihat dan sebagai tempat mengadu. Begitulah pentingnya kawan kepada diri sesorang.


contoh 3:
Apabila berada di dalam kesedihan seseorang itu akan mencari sesuatu perkara yang dapat memberikannya ketenagan..seperti melihat pantai, hutan dan haiwan. Dengan tu dia akan  berfikir dan muhasabah dirinya untuk memperoleh keinsafan.


contoh 4:
Sekiranya seseorang itu sedang bersedih, dia akan berusaha mengembirakan hatinya dengan pergi ke shoping kompleks. Jika tidak membeli dengan cuci mata pun mampu mengembirakan hati. Selain itu dia juga akan cuci mata dengan mengenali dan mempelajari ragam manusia. Melalui cara ini juga akan membuat renungan mengenai dirinya dan membuat muhasabah diri.


contoh 5:
Apabila seseorang itu sedang berasa sedih, dia akan cuba menghilangkan kesedihan dengan mengambil jumlah makanan yang banyak. Selalunya orang itu akan mengambil makanan yang mengandungi jumlah kolestrol yang tinggi. Ini akan mengakibatkan peratus untuk lebihan berat badan adalah tinggi dan sekiranya dia besedih untuk jangka masa yang panjang seseorang itu mampu mengalami masalah kegemukkan.


contoh 6:
Jika seseorang itu dalam kesedihan dia akan berusahan untuk menbusykan diri, hal ini kerana dia tidak mahu memirikan sesuatu perkara yang tidak memberikan faedah, bagi dirinya kesedihan hanya mampu memberi aura negative di mana ia melemahkan jiwa dan semangat.



contoh 7:
Apabila seseorang itu di dalam kesedihan dia juga cenderung untuk berkongsi dengan haiwan peliharaannya. Ada orang akan meluahkan perasaan sedih terhadap kucing atau ikan peliharaanya. Jika kucing menjadi sasaran, dia akan memeluk erat kucing tersebut sambil menceritakan kesedihan. Jika ikan menjadi sasaran, hal ini bergantung kepada saiz aquarium ikan..seandainya saiz aquarium adalah kecil dia akan memegang bekas tersebut dan sekiranya saiz adalah besar dia akan melepekkan pipinya di cermin aquarium tersebut, sambil bercerita.


contoh 8:
Mereka yang dalam keadaan sedih juga akan mengelurkan air mata
sebagai salah satu cara untuk mengadu pada diri disamping mampu membina semula kekuatan yang telah hilang.



contoh 9:
Selain itu besar kemungkinan juga orang yang bersedih akan mengadu pada bantal peluk, tedy bear, gambar atau mungkin dia akan memukul bantal atau tedy bear sebagai tempat melepaskan geram.


contoh 10:
Terdapat juga seseorang yang berada di dalam kesedihan akan cenderung untuk aktif menonton cerita-cerita lawak dan terdapat juga orang yang lebih gemar untuk bermain game sebagai tempat untuk melepaskan perasaan sedih.


contoh yang terakhir adalah:
Seandainya seseorang itu di dalam kesedihan dia akan update status FB, Twitter, atau Tagged dengan berharap ada seseorang yang prihatin akan like dan komen untuk bertanyakan apa yang dialami.



Jadi, anda adalah diantara yang mana jika berada di dalam situasi ini??
Kalau Cikin, memang semua lah..hihihi..

17 Oktober, 2013

Leisure Time

Oleh kerana off day dan tak pergi keluar juga tak ada orang yang pelawa untuk bawa keluar, so Cikin melangok jelah dalam rumah first tu wat lah aktiviti mengemas rumah, luar dan dalam then Cikin memasak tok makan tengaharai.

Sambil-sambil makan Cikin mengadap Tv siaran tv3 Wanita Hari ini.. Thniah untuk Raja Azmi kerana telah melansungkan perkahwinan bersama pasangannya Mohd Eddie Ghazali semoga dipanjangkan usia perkahwianan kamu berdua, Insyaallah, Amiin...

Cantik sangat..

Yang tak sangkanya bila pasangan ini mempunyai panggilan manja tersendiri..(sama macam Cikin lah hehe..)
Raja Azmi vs Mohd Eddie (Deer vs Bear)  Cikin????
Cikin vs Cik Abang (Pendek & Tonjang) kalau mak pula panggil kami berdua (ziraffah vs kancil) tergelak sendiri sambil menonton..teringat pula waktu keluar berdasa cik abang, lama dah tak jumpa..

So lepas berangan sekejap Cikin pun pergi menunaikan tiang agama then, mengadap si Lappy...search lah social network FB & Twitter sambil- membaca info kesihatan, tentang kuda, baca entry blogger dan kepenatan akhirnya tertidur.

Alhamdulillah..Cikin tidur lelap tak lama..

Dek kerana dah terlalu bosan Cikin pon plan nak keluar merayap mengelilingi Eagle.. so, ini lah hasilnya..

Tengok orang memancing.. katanya tiap kali memancing kalau dapat belut ini, kite cuma kene putuskan tali pancing tak yah susah-susah nk cabut mata kail sebab belut nie tau cara nak lepaskan diri dari mata kail..

Pemandangan pantai,seronok bila dapat melihat keindahan ciptaan Allah S.W.T, rasa tenang dan nyaman.
bila dah berada di pantai Cikin tak pernah rasa bosan malahan Cikin rasa nak habiskan sepanjang masa di pantai, dapat relaxkan diri.


Selepas bersiar-siar di pantai Cikin pergi ke stable & paddock melawat kuda-kuda yang ada..


ini Sunshine Orange & Welth, dua ekor kuda nie sentiasa nak bersama, kalau nak keluar ke paddock  sentiasa nak bersama, jika salah seekor tak keluar yang seekor lagi pasti mengamuk..hehe haiwan pun ada perasaan kawan..couple lah katakan.

ala kesiannya dia!!! yang ini pula namanya Star, suka dok sendiri..
sedih aje muka dia, sebenarnya dia nak minta simpati, Star nak Cikin tunggang dan bawa dia keluar jalan-jalan...Kuda pon tau juga boring kalau asyik menghadap benda yang sama je tiap masa bukan manusia aje..
Maaf ye, tak dapat lah Star, kamu tak di benarkan untuk keluar..

Sambil perhati kuda, datang guest bersama anak-anaknya, lincah dan petah berkata-kata.
Bangga Cikin melihat dua orang budak nie, kecil-kecil dah pandai speaking London..
asuhan.."Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya"
Nasib baik Star pandai melayan budak kecil, kalau lah Star tak suka budak pasti dah di gigit..apa-apa pun Star nie pandai juga melatah, kalau di cucuk pasti dia nak menggigit..hehe


Tetibe.....Star buat perangai..jeng, jeng...

eah apa Star buat?????

owh..baru Cikin tau, sebenarnya Star sedang menggaru pungkoknya yang gatal lah...hihi kelakar..

So sepanjang Off Day itulah aktiviti Cikin..

15 Oktober, 2013

Selamat Menyambut Aidil Adha




Sebut raya semua kata Hooray !

Lembu , kerbau say no way .

Ayam , itik start run away .

Aidil Adha is on the way..


Salam Aidiladha semua. Selamat beribadah qurban dan selamat menunaikan ibadah haji kepada mereka yang berada di Tanah Haram. InsyaAllah semoga amalan kita semua diterima sepenuhnya. Aminn..


Eh awal bangun? Tak sabar-sabar nak pergi sembahyang sunat aidiladha lah tu. Lepas tu continue ikot ayah ke operasi penyembelihan korban. Pengalaman setahun sekali, walaupun tak reti memotong tengok pun dah terasa puas..


Bagitulah Cikin dan adik lelaki ketika Aidil Adha..tapi kali nie, bangun pagi..

Mak!! Cikin tak dapat tengok binatang korban..tak dapat tengok orang sembelih lembu kambing..tak dapat cucuk daging untuk buat sate..tak dapat rasa sup kaki lembu yang ayah masak..

sebabnya..Cikin tak dapat cuti..Cikin kene kerja...

abang sayang pulak bagi text : "esok balik raya tak..kalau balik nak abang hantar tak? esok abang nak pergi johor"
(baiknya hati abang kite nak tolong hantarkan, tapi....)

Cikin :  lebih 10 kali baca text abang, hati bagaikan kaca yang retak 1000 menanti berderai...
(nak balik, tapi tak dapat lah abang..)


Terdengar takbir, hati ikhlas bibir mengukir senyuman
tak pelah, dugaan dan ujian untuk kali ini, Allah menyayangi diriku..
Insyaallah jika dipanjangkan usia dapat berjumpa dengan Aidil Adha yang akan datang..
dapat juga tengok binatang korban, cucuk daging sate dan makan sup kaki lembu masakan ayah..
insyaallah juga jika ada rezki dapat lah melakukan ibadah korban..


28 September, 2013

Sebiru Hari Ini





Sebiru Hari Ini nyanyian Edcoustic..Cikin Suka sangat pada lagu ni sebab ia mengenangkan Cikin pada semua teman-teman yang Cikin sayang, harapnya mereka semua dalam keadaan sihat sentiasa...Jom nyanyi...



Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang

Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah


reff:
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan Illahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah

Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita
Sebiru hari ini


Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah






bila tengok Patrick teringat seorang teman yang suka sangat pada objek pink nie..
berkawanlah seperti patrick & spangebob 
sungguh pon lain colour lain shape, mereka tetap bahagia... ^_^

kepada Awak Jodoh saya

Aku tidak menginginkan yang sempurna
kerana kesempurnaan itu tiada makna,
Aku tidak menginginkan yang kaya 
kerana kekayaan itu hanyalah kemegahan semata,
yang aku inginkan adalah si dia 
yang dapat memberikan kasih sayangnya tanpa berkira, 
menjalankan tanggungjawap yang telah diamanahkan kepadanya, 
menjadi bapa kepada anak-anakku yang akan lahir kedunia dan 
membahagiaakan hati ku untuk selamanya..

Ya Allah, jika benar dia pasangan hidupku maka kau kau dekatkanlah hatinya dengan hatiku, dan sekiranya dia bukan jodoh ku maka kau hilangkanlah dia dari pandanganku secara perlahan dan damaikanlah hatiku dalam menerima segala ketentuan-Mu..amiinn..






Air Mata Pengubat Rindu



Ya Allah sejak akhir-akhir ini air mata sering mengalir laju.

Setiap kali letakkan kepala di bantal hati sangat terasa sunyi, terasa sangat kekurangan pada diri ini,
waktu tu juga air mata mengalir ke pipi.

Mak Ayah Cikin rindu.. Rindu yang tak terluah pada Mak Ayah, ingin  peluk, mohon ampun dan maaf atas semua kesilapan Cikin pada Mak Ayah. Diri ini terlalu lemah untuk melawan hawa nafsu, terlalu lemah untuk menjadi insan sempurna seperti yang Mak Ayah harapkan. Ampunkan segala dosa Cikin, Mak Ayah. Ya Allah, ku mohon keampunan dari-Mu Ya Allah..ampunilah segala dosa-dosaku ini,sesungguhnya aku adalah hambamu yang kerdil yang hina dan sering ingkar pada arahan-Mu,Ya Allah kau haramkanlah wajah mak ayah ku dari si sambar api neraka Ya Allah, aku tidak snggup Ya  Allah..pada-Mu aku bermohon, pada-Mu aku meminta dan pada-Mu jualah aku berserah. Sesungguhnya engkau yang Maha Pengampun, Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani..amiinn..

Syahdu sangat hati ini bila mengenangkan segala-galanya..semakin laju air mata ini mengalir.

Bila memandang sejadah pemberian Ayah, memandang telekung pemberian Emak.

Mereka telah menjalankan tanggungjawap mereka dengan sebaiknya dan kini adalah tanggungjawap aku untuk memberikan yang terbaik untuk mereka. Insyaallah..

Mak Ayah Cikin terasa dah terlalu lama sangat kita tak berjumpa, apa yang mampu hanya mendengar suara, itu pun Mak yang rajin bercakap Ayah pula sering melarikan diri hanya menghulurkan hp pada Mak sedangkan waktu tu Cikin ingin berborak dengan Ayah.

Dalam hati mengatakan tak apalah ayah memang macam tu, tak banyak bercakap yang pasti dah dengar suara walaupun sekejap jadilah..

Cikin tahan air mata, setiap kali berborak dengan Mak, tak mampu Cikin menyatakan kerinduaan ini pada Mak. Hanya menyatakan kegembiraan untuk Mak tau bahawa anak mak adalah insan yang kuat dan mampu melakukan apa saja untuk Mak dan Ayah, sungguhpun dalam gelak tawa ada terselit kesedihan.

Cikin harap, dengan bantuan Cikin yang tak seberapa dapatlah meringankan beban yang telah Mak Ayah tanggung selama membesarkan kami semua. Insyaallah..

Menitis air mata ini sewaktu mencoretkan luahan perasaan, tak dapat dinafikan hanya air mata yang sering menemani diri yang sepi kerana air mata itu tak mungkin dimiliki..

Insyaallah, ada rezki, tiada halangan Cikin balik ziarah Mak Ayah dan yang lain.






Cikin kau terlalu istimewa, kau anak yang sering memperoleh perhatian dari Mak dan Ayah.